Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ο Βασιλιάς του Βουνού (Pikes Peak)

Ποιος δεν έχει δει χιλιάδες φορές το βίντεο με τον Ari Vatanen και το Peugeot Τ405 Τ16, από την ανάβαση του 1989, σκουπίζοντας το δρόμο δεξιά αριστερά σε τέλεια αρμονία σαν να εκτελεί ένα χορευτικό από μπαλέτο και όχι μια από τις πιο επικίνδυνες αναβάσεις στην Αμερική. Πόσες φορές δεν πήγατε να κάνετε "ανάποδο" βλέποντας την στροφή να πλησιάζει. Κάθε φορά που βλέπω αυτό το βίντεο ανατριχιάζω.



Η ανάβαση του Pikes Peak συμπληρώνει φέτος 92 χρόνια παρουσίας. Είναι ο δεύτερος παλαιότερος αγώνας μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Αμερική. Πρώτη φορά οργανώθηκε το 1916 από έναν επιχειρηματία της περιοχής, όταν αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το άνοιγμα του δρόμου μέχρι του κορυφή του όρους Pike λίγο έξω από το Colorado Springs για να προσελκύσει τουρίστες! Από εκεί πήρε και το όνομά του "Race to the Clouds". Για δεκαετίες μαζεύονται συμμετοχές χωρισμένες σε 13 κατηγορίες για τα αυτοκίνητα και 8 κατηγορίες για μοτοσυκλέτες και quads. Τα οχήματα που παίρνουν μέρος ανήκουν κυριολεκτικά σε όλες τις κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Από θηριώδη WRC, μέχρι μονοθέσια, φορτηγά, κλασικά αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, sidecars, quads, vintage ... ότι βάζει το νου σου προσπαθεί κάθε χρόνο να φτάσει στην κορυφή.

Ο αγώνας είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του. Μια συνεχής ανάβαση μήκους 19,9 χλμ που αποτελείτε από 156 στροφές και πηγαίνει μόνος προς μια κατεύθυνση. Προς τα επάνω. Είναι μια χρονομετρημένη διαδρομή που ξεκινάει από τα 3.130 μ. στο 7ο μίλι του αυτοκινητόδρομου Pikes Peak και τερματίζει στα 4.301 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Καθώς τα οχήματα ανεβαίνουν στη διαδρομή οι οδηγοί τους εκτός από το χρονόμετρο έχουν να αντιμετωπίσουν και το υψόμετρο. Το οξυγόνο λιγοστεύει όσο ανεβαίνουν προς τα πάνω μειώνοντας την απόδοση των μυών, την ικανότητα συγκέντρωσης αλλά κόβει και 30% από την απόδοση των κινητήρων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι χιλιάδες θεατές μαζεύονται κοντά στην εκκίνηση του αγώνα για να αποφύγουν δυσάρεστες συνέπειες από το υψόμετρο.

Είναι ένας πολύ απαιτητικός αγώνας καθώς δεν υπάρχουν pit stops ή συνοδηγός να διαβάζει σημειώσεις. Ατυχήματα συμβαίνουν συχνά και είναι άσχημα γιατί στην άκρη του δρόμου καραδοκεί ο γκρεμός. Πολύ πιθανό είναι να ξεκινήσεις με ήλιο και καλές θερμοκρασίες και λίγα λεπτά αργότερα κοντά στην κορυφή να συναντήσεις ακόμα και χιόνι. Το ρεκόρ από το 2013 είναι 08:13.878 και το κατέχει πλέον ο Γάλλος Sebastian Loeb με Peugeot 208 Τ16. Μόνο που υπάρχει μια διαφορά στο περσινό ρεκόρ του Loeb και σε αυτό του Vatanen. Από το 2012 όλη η διαδρομή πλέον είναι ασφαλτοστρωμένη, μέχρι και το 2011 υπήρχαν σημεία με χώμα ή χαλίκι.



Δεν υπάρχει άλλος αγώνας στον κόσμο σαν την διεθνή ανάβαση του Pikes Peak. Για αυτό κάθε χρόνο μαζεύονται ομάδες που διατίθενται να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και μήνες προετοιμασίας για να ανταγωνιστούν στο ποιος θα είναι ο Βασιλιάς του Βουνού.

Απολαύστε την Ducati με το κατάλληλα τροποποιημένο Multistrada και δυναμώστε τα ηχεία για αγνό V2 Desmo.


29 Ιουνίου ξεκινάει η 92η ανάβαση του Pikes Peak.

1 σχόλιο: