Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Mustang

Θα μου επιτρέψετε μια παρασπονδία για να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα σε ένα αυτοκίνητο.
Εντάξει έχει 4 ρόδες και πρέπει να μπεις σε ένα μεταλλικό κουτί για να το οδηγήσεις, αλλά έχει και αυτόν το V8 που σε κολάζει μόνο με τον ήχο του. Έπειτα είναι και αυτός ο θρύλος που το συνοδεύει...


Το Ford Mustang είναι ένα σπορ αυτοκίνητο που κατασκευάζεται από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford, από το 1964 έως και σήμερα. Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει πέντε γενιές Mustang, σε πολλές εκδόσεις. Είναι ένα από τα γνωστότερα αυτοκίνητα παγκοσμίως και δημιουργός της κατηγορίας των pony cars, γνωστά και ως muscle cars - φθηνά σπορ coupe με μακρύ μπροστινό μέρος, κοντό πίσω μέρος και σαλόνι διάταξης 2+2 θέσεων.

Λόγω της διαχρονικής του επιτυχίας, το Mustang έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον μυθικά αυτοκίνητα της παγκόσμιας αυτοκίνησης, με εξαιρετικά υψηλό ίματζ διεθνώς και μάλιστα παρά το γεγονός ότι συνήθως δεν εξάγεται εκτός Βόρειας Αμερικής σε μεγάλες ποσότητες, παρά μόνο μεμονωμένα, κατόπιν παραγγελίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά ακόμα κράτη διεθνώς, θεωρείται από την κοινή γνώμη ως το «νούμερο 2» πιο αναγνωρίσιμο και σε πρεστίζ Αμερικανικό αυτοκίνητο, πίσω μόνο από την Chevrolet Corvette, η οποία όμως είναι πολύ ακριβότερη και ανήκει σε εντελώς διαφορετική κατηγορία, αυτή των supercars υψηλών επιδόσεων.

Επίσης το Mustang είναι και ένα από τα μακροβιότερα ονόματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και ειδικότερα στην κατηγορία των muscle cars, το μακροβιότερο και το μοναδικό με συνεχή παραγωγή από το πρώτο αντίτυπο έως σήμερα. Σημειωτέον ότι η παραγωγή της πρώτης γενιάς ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου 1964 και κυκλοφόρησε στην αμερικανική αγορά στις 17 Απριλίου 1964, με τιμή απόκτησης 2.368 δολάρια. Μολονότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναβιώσει ορισμένα ιστορικά και διαχρονικά αντίπαλα μοντέλα, όπως η Chevrolet Camaro, ωστόσο το Mustang είναι το μοναδικό muscle car με αδιάκοπη παραγωγή και μάλιστα επί σχεδόν μισό αιώνα.

Η ονομασία Mustang προέρχεται από το ομώνυμο είδος αλόγου που ζει στη Βόρεια Αμερική, εξ' ου και το σήμα του μοντέλου, με το άλογο που καλπάζει.


Όλες οι γενιές του Mustang, έχουν εμφανιστεί σε πολλές ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου. Από τις πιο γνωστές νομίζω ότι είναι το Bullit με τον Steve McQueen και το κυνηγητό στα στενά του San Francisco με το Dodge Charger. Η Ford είχε προσφέρει 2 Mustang με αρκετές μετατροπές για τις ανάγκες της ταινίας.



1 σχόλιο: