Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Beograd Express

Καλοκαίρι 2012 και το μόνο που είναι μικρότερο από τα οικονομικά μου είναι οι μέρες της άδειας. Οπότε η πρόσκληση για ένα 3ήμερο στο Βελιγράδι ήταν ότι καλύτερο. 4 άτομα βολευτήκαμε σε ένα Grande Punto και τα 560 χλμ της διαδρομής φεύγουν γρήγορα. Το punto βέβαια δεν συμπαθεί ιδιαίτερα το βαλκανικό οδικό δίκτυο και δείχνει τη δυσφορία του στις λακκούβες του δρόμου. Έχοντας κάνει την ίδια διαδρομή πριν 3 χρόνια διαπιστώνω ότι τα έργα στο Σέρβικο αυτοκινητόδρομο προχωράνε γρήγορα όπως και στο Σκοπιανό. Βέβαια οι γείτονές μας έχουν περίεργη άποψη για την ασφάλεια και τα οδικά έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι 2 εργάτες οι οποίοι καλύπτουν με άσφαλτο λακκούβες στην κορυφή μιας στροφής με μόνη προειδοποίηση έναν 3ο εργάτη με ένα κόκκινο σημαιάκι 10 μέτρα πριν! Μάλλον για να μπορέσεις να τους λοκάρεις πιο εύκολα!

Η διαδρομή πάντως ειδικά στα Σκόπια είναι πολύ όμορφη αλλά με αρκετή κίνηση. Φτάνοντας στα Σερβικά Τέμπη λίγο πριν το Νις, σταματάμε για να δοκιμάσουμε τοπικές λιχουδιές και να ξεδιψάσουμε με λίγη μπυρίτσα.

  

Απόγευμα φτάνουμε στο Βελιγράδι και μια βόλτα στη φωτισμένη πόλη επιβάλετε.


Το κοινοβούλιο των Σέρβων



Τα Βαλκάνια είναι μια γειτονιά, εκτός από το Τούρκικο ζαχαροπλαστείο είδα Ελληνικό σουβλατζίδικο και μπουγατσατζίδικο.

Περπατήσαμε στη γειτονιά με τα in μπαράκια και εστιατόρια, έχοντας μια έντονη αίσθηση ότι είμαι στην Αθήνα στο Κολωνάκι.

Την επόμενη το πρωί ήπιαμε έναν καφέ στις πλωτές καφετέριες του Δούναβη. Όταν δεν έχεις παραλία και θάλασσα κοντά εκμεταλλεύεσαι αυτό που έχεις όσο μπορείς καλύτερα.



 Η συνέχεια περιελάμβανε το αεροπορικό μουσείο του Βελιγραδίου που θα παρουσιάσω σε ξεχωριστή σελίδα του μπλοκ.

Μια βόλτα με το αυτοκίνητο στους δρόμους της Λευκής πόλης (Beograd) αποδεικνύει ότι όλοι οι Βαλκάνιοι οδηγούμε με το δικό μας χαρακτηριστικό τρόπο. Τουλάχιστον η άσφαλτος είναι ένα κλικ κάτω από αυτήν της πίστας των Σερρών! Πάνω σε μια κεντρική λεωφόρο συναντάμε ένα οχυρωμένο κτίριο (την Αμερικάνικη πρεσβεία) και λίγο πιο κάτω οι Σέρβοι έχουν αφήσει μερικά μισογκρεμισμένα κτίρια που βομβάρδισαν οι Αμερικάνοι στον πόλεμου του 90. Αν αυτό δεν είναι ειρωνία....


Έπεται και συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου